Meteen naar de inhoud
Home » Ben je meer?

Ben je meer?

  • door

Dertigersdilemma

Word je steeds ambitieuzer in je carrière en heb je tegelijkertijd het gevoel dat er geen tijd is om plannen en doelen te bepalen? Concentreert u zich op uw professionele ontwikkeling tussen het feestgedruis door? Of moet je het juiste evenwicht vinden tussen carrière en privéleven? En wie heeft het feest verlaten? Heb je altijd het gevoel dat je extra gestrest of minder uitgerust bent als je niet weet wat je hierna gaat doen? Dit is het Dertigersdilemma van een onzekere carrière.

Het lijkt misschien een probleem met iemands carrière of persoonlijke leven, maar veel problemen beïnvloeden beide. Enkele decennia geleden schoot het aantal geagiteerde, ontevreden en rusteloze jonge volwassenen omhoog, omdat zij door de tirannie van de “drukke” levensstijl in een vicieuze cirkel werden gedwongen. Veel jonge mensen hebben tegenwoordig meer dan één of zelfs twee banen.

Velen worstelen om het juiste evenwicht te vinden tussen werken en investeren in hun carrière. Jongeren worden nu gedwongen om tijdens hun lunchpauze hun e-mail te checken, Facebook te checken en hun Wikipedia-pagina bij te werken, omdat de beweringen en interesses die ze checken doorlopend zijn!

Er is tegenwoordig veel meer informatie en amusement beschikbaar, maar we worden vaak afgeleid en richten onze aandacht zelden op wat we ermee doen. Om aan onze eisen te voldoen laten wij ons afleiden door bepaalde groepen leeftijdgenoten die ons onze inspraak ontnemen. Plotseling zijn we niet alleen onze horizontale trottoirs aan het beoordelen, maar ook vierkante en ronde en alle hoeken! Ik weet dat de drukte van de jongvolwassenen van vandaag voor sommigen alarmerend is, maar als je begrijpt hoe stressvol en onbetrouwbaar digitale connectiviteit kan zijn, hoeft dat geen verrassing te zijn.

Dus wat is er aan de hand? Blijkbaar is de ‘Drukke’ levensstijl voor sommigen onder ons niet houdbaar en voor anderen kan hij ronduit schadelijk zijn. Aangezien niet elke situatie kan worden gemeten, zijn sociale wetenschappers nog lang niet in staat de perfecte formule te bedenken om onze eigen Smart Multitasking Farm in te stellen. De paradoxen en alternatieven die in de moderne samenleving opduiken, moeten soms worden gekarakteriseerd als veelvoudigheid. En verscheidenheid is rijkdom als het om ons leven gaat.

“Kies een masker, zodat je gezien wordt als iemand met de juiste daden.”

Een figuur uit de grafische natuur die de meeste mensen minstens één keer kunnen aanhalen. Het gaat er in wezen om hoe het leven ons vanuit verschillende perspectieven onze karakters, attitudes, overtuigingen, waarden en motivaties toont. Bij mijn onderzoek vond ik veel verschillende formaties van het informatieve beeld die lijken op de vormen in deze webgrafiek die misschien een interessante combinatie klinken, maar in de natuur een ernstige verstoring van de stroom van het leven zijn.

Met andere woorden: we hebben een masker nodig. Daarom zijn wij ons eigen virtuele masker. En we hebben deze vermomming niet alleen nodig om ons te verdedigen tegen ontmaskering, maar ook omdat we het hebben ontwikkeld om ons extreme individualisme, onze onafhankelijke zelf-identificatie, persoonlijk zelfvertrouwen en zelf-projectie te maskeren. Al deze psychologische kwaliteiten zijn zeer belangrijk in ons dagelijks leven.

Als een masker oefenen we voortdurend al die masker-frequenties in ons gedrag. Zo kunnen we al die waarnemers die ons gadeslaan, voor de gek houden.

In combinatie met voortdurende afleiding, maakt dat onze aandachtsspanne zeer alert en zeer, zeer kort. We hebben tijd en ruimte nodig om na te denken. Daarom moeten we een goed evenwicht hebben tussen werk (gezin, opleiding, vrije tijd, ochtend-middagbaan) en privé (ouderschap, vrijwilligerswerk, de zorg voor en studie van onze kinderen, creativiteit, socialiseren, vrijwilligerswerk, zelfontplooiing, relatie…).

Het bouwen en gebruiken van een masker, en het instellen van verschillende elektronische afleiders naar gelang van onze behoeften, helpt ons dit Dertigersdilemma op te lossen terwijl we eenvoudiger leven in het heden. En hierdoor helpen we de tijd te voorzien voor minder concentratie op specifieke dingen. Bovenal moeten wij kiezen wat wij zien en wat wij voelen, om ze te associëren met het masker en elkaar te beïnvloeden.

Dit impliceert dat waakzaamheid altijd een factor is en geen schuld, want we moeten waakzaam zijn in een web van waanvoorstellingen. Door verantwoordelijkheid te nemen en af te wegen kan ons leven weer op gang komen, en waarom zouden we tijd verspillen aan het bestuderen van onszelf, als we die tijd kunnen besteden aan het oplossen van problemen, en het nastreven van vaardigheden, spannende nieuwe ideeën, het ondernemen van praktische en zinvolle actie? Neem de ruimte om op het juiste moment bezig te zijn en ons gedrag kan veranderen en onze bekwaamheid en specialisatie zullen schitteren.

 

Lees meer

Coach 
Burn out